Badania statystyczne pokazują, że wraz z bogaceniem się społeczeństwa coraz więcej Polaków decyduje się jeść poza domem. Jest to zjawisko zupełnie naturalne i w swych zachowaniach niczym nie różnimy się od pozostałych nacji zamieszkujących Europę. To co jeszcze kilka lat temu dla naszych rodziców było luksusem i przesadnym zbytkiem, dla nas staje się codziennością. Pragniemy żyć coraz wygodniej, dlatego decydujemy się od czasu do czasu na jedzenie poza domem.
Trudno oczywiście od razu powiedzieć, ze restauracje w Polsce przeżywają najazd wygłodniałych klientów, jednak należy powiedzieć, że przy dobrej ofercie, prowadzenie restauracji jest biznesem, z którego można godnie żyć. Oczywiście aby tak się stało potrzebny jest pomysł, dobra lokalizacja i przede wszystkim smaczne i świeże jedzenie. Choć Polacy lubią kuchnię rodzimą, nie boją się eksperymentować i poznawać nowych smaków. Stąd tak popularność kebabów, barów sushi i tym podobnych lokali.
Dobrym pomysłem na biznes jest z pewnością restauracja włoska. Aby jednak odniosła ona sukces nie wystarczy ograniczyć się do pizzy. W tym wypadku pożądane są również inne dania wywodzące się z tego śródziemnomorskiego kraju, takie jak makarony, czy sałatki. Otwierając tego typu restaurację należy zwrócić szczególną uwagę na wysoką jakość i świeżość produktów, z których przyrządzane będą potrawy. Musimy mieć świadomość, że niezadowolony klient nie powie nam wprost, że jakieś danie było nieświeże. Po prostu wyjdzie z lokalu i nigdy nie wróci.
Zobacz też: Restauracje Kraków | DaPietro